Problemi i greške

Konektujem se ali ne uspijevam otvoriti niti jednu stranicu
Kod ovakvog problema je vrlo vjerovatno u pitanju vaša softverska konfiguracija, tj. antivirusni softver ili firewall ograničavaju ili onemogućavaju protok podataka. Pokušajte privremeno isključiti sve rezidentne programe, pa se onda konetovati na mrežu. Provjerite vaš računar od virusa/spyware-a/adware-a i drugih zloćudnih programa koji mogu ometati konekciju. Kao krajnju soluciju reinstalirajte vaš operativni sistem ili nazovite kabl operatera za dodatne informacije.

Na kablovskom modemu mi ne rade sve lampice
U slučaju da na vašem modemu ne rade sve indikatorske lampice (Kod “Motorola” modema prve četiri lampice (gledano od gore) moraju u bilo kom trenutku konstantno da svijetle, a kod “Scientific Atlanta” modema je jedino bitno da konstantno svijetli “Cable” lampica), prvo će te provjeriti imate li sliku na vašem TV prijemnuiku, ako ne onda je u pitanju problem sa distribucijom signala kablovske televizije, te u tom slučaju možete nazvati vašeg kabl operatera i upoznati ga sa postojanjem problema. U slučaju da postoji TV signal provjerite stanje vaše instalacije (nagnječen ili oštećen kabl), te kao krajnju soluciju pokušajte resetirati vaš modem tako što će te ga isključiti iz struje i vratiti nazad.

Zašto mi se kod konektovanja javlja greška 678 (ili 815 kod Windows Viste)?
Grešku 678 (ili 815 kod Windows Viste) može prouzrokovati nekoliko stvari. Prva stvar koju bi trebali provjeriti u slučaju da vam se pojavi spomenuta greška je status vašeg modema, tj. je li u pitanju slab/nepostojeći signal interneta. Kod Motorola modema prve četiri lampice (gledano odozgo) moraju u bilo kom trenutku konstantno da svijetle, a kod Scientific Atlanta modema je jedino bitno da konstantno svijetli ” Cable ” lampica. Ako je u pitanju slab signal kontaktirajte naš servis i objasnite vaš problem.

A ako je signal u redu, tj. sve lampice uredno rade, sljedeća stvar koju će te provjeriti je da nije u konekciji upisan naziv servisa i to na sledeći način:

 • kliknite ” Start “, pa ” Control Panel ” (Upravljačka ploča), pa ” Network Connections ” (Mrežne veze)
 • desni klik na ikonu vaše konekcije (KT SARA.NET), pa odaberite ” Properties ” (Svojstva)
 • na prvom ekranu (General/Opšte) obrišite bilo koji tekst upisan u polje ” Service name ” (Naziv servisa)
 • Ako nije u pitanju ni jedan od navedenih problema kontaktirajte naš servis za dodatne informacije.

Kod konekcije na KT SARA.NET.net dobijem grešku 769 (ili 814 kod Windows Viste)
Greška 769 (ili 814 kod Windows Viste) se javlja kod korisnika koji su slučajno ili namjerno isključili (onemogućili) mrežnu karticu, te kod korisnika koji kablovski modem koriste preko USB porta, a operativni sistem iz nekog razloga prestane prepoznavati uređaj (uklonjeni ili oštećeni driveri uređaja).

U prvom slučaju (onemogućena mrežna kartica) problem će te ukloniti na slijedeći naćin:

 • kliknite na ” Start ” > ” Control panel ” (Upravljačka ploča) > ” Network connections ” (Mrežne veze)
 • desni klik na ” Local Area Connection “, pa kliknuti ” Enable ” (Omogući)

U drugom slučaju (USB uređaj) pokušajte prvo uređaj isključiti iz računara, pa ga uključiti nazad, a ako to ne pomogne re-instalirajte drivere za uređaj koristeći prateći CD koji ste dobili uz uređaj pri instalaciji.

Javlja mi se greška “Limited or no connectivity”
Greška koja se javlja u rijetkim slučajevima. Ne remeti konekciju, već se kao upozorenje povremeno pojavi u sistemskom taskbaru. Može se ukloniti na slijedeći način:

 • kliknite na ” Start ” > ” Control panel ” (Upravljačka ploča) > ” Network connections ” (Mrežne veze)
 • desni klik na ” Local Area Connection “, pa kliknuti ” Properties ” (Svojstva)
 • u dnu prozora koji se otvorio pronađite “Notify my when this connection has limited or no connectivity”
 • isključite kvačicu pored teksta

Pri konekciji se javlja greška 691 (wrong user name or password)
Greška 691 podrazumjeva pogrešne korisničke podatke (Korisničko ime i lozinku). Kad i ako bi vam se javila ova greška uradite slijedeće:

 • provjerite upisujete li ispravno vaše korisničke podatke (velika i mala slova, naši znakovi (Č,Š,Đ,Ž)…)
 • provjerite jeste li platili sve račune
 • kontaktirajte KT SARA.NET da provjerite status vašeg računa i eventualno zatražite promjenu/resetiranje vaše lozinke